Elleve år med 1325

I går, mandag 31. oktober, var det elleve år siden FNs sikkerhetsråd vedtok resolusjon 1325 om kvinner, fred og sikkerhet som Nobelkomiteen spesielt trakk fram som grunnlag for årets fredspristildeling. Komiteen pekte på at resolusjonen gjorde overgrep mot kvinner i krig til et internasjonalt sikkerhetsanliggende.

Denne resolusjonen var også den første i FNs historie som anerkjenner kvinners rolle som aktive deltakere på alle plan i prosesser knyttet til fredsforhandlinger og konfliktforebygging, ikke bare som offer for krig og konflikt.

Sikkerhetsrådet holdt en åpen debatt i forbindelse med jubileet, og FN har nylig utviklet 26 felles indikatorer for å måle fremdriften i arbeidet med å gjennomføre resolusjonen.

Hvordan kommer så Fredsprisvinnerutstillingen til å trekke fram resolusjon 1325? Veien fra scenografiskisser til ferdig utstilling er spennende, og når riggingen begynner for alvor 2. desember blir det lettere å få et klart bilde av hvordan det vil se ut.

/ Informasjonsrådgiver Kirsti Svenning /

Reklamer

Om Nobels Fredssenter | Nobel Peace Center

Nobels Fredssenter presenterer Alfred Nobel og fredsprisvinnernes virksomhet, og arbeider for å fremme refleksjon og debatt om temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning. Facebook: Nobels Fredssenter Facebook page in English: Nobel Peace Center Twitter: @Fredssenteret YouTube: http://www.youtube.com/user/NobelPeaceCenter
Dette innlegget ble publisert i Nobels fredspris 2011 og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s