For åttende gang

Om to dager får vi vite hvem som blir årets fredsprisvinner. Fredag klokken 11 går startskuddet for en morsom og hektisk utstillingsproduksjon av årets fredsprisvinnerutstilling, en utstilling som skal stå ferdig 8 uker senere.

I år er det åtte år siden vi første gang laget en fredsprisvinnerutstilling. To dager før det hele begynner er det tid for et lite tilbakeblikk:

Første gang vi laget fredsprisvinnerutstillingen var i 2005, i et nyåpnet Fredssenter. Det året fikk Mohamed ElBaradei og det Internasjonale Atomenergibyrået prisen for å hindre at kjernefysisk energi blir brukt til militære formål. Den gang som nå var spørsmålet om Iran og kjernevåpen høyt oppe på den politiske agendaen.

Lenge arbeidet vi for at fotografen, Jørn Moen fra Dagbladet, kunne følge Mohamed ElBaradei på inspeksjonsreise i Iran, men reisen ble stadig utsatt. Først den siste uken av november, to uker før åpning ble fotografiene tatt av ElBaradei i Geneve.

Og gleden og lettelsen var stor i produksjonsteamet da fotografen kom hjem med en fantastisk portrettserie av Mohamed ElBaradei.

I et av portrettene viste ElBaradei med sitt eget armbåndsur, kjernefysikernes egen «dommedagsklokke». Dette fotografiet ble et viktig bilde i utstillingen; et nært portrett som samtidig viste alvoret i arbeidet med kjernevåpen og nedrustning.

Mohamed ElBaradei. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet

Siden den gang har vi hvert år laget en ny fredsprisvinnerutstilling.

Og selv om vi etter hvert har fått noen års erfaring er utfordringene stadig nye; en amerikansk president, en fengslet kinesisk dissident, en mikrokredittbank, flere tusen klimaforskere, eller en ung aktivist fra Jemen.

Hvilke historier skal vi fortelle om den nyslåtte fredsprisvinneren? Hvilke «hotspots» skal vi dekke i år? Får fotografen vår faktisk anledning til å møte fredsprisvinneren?

Konsept og scenografi utvikles i løpet av noen hektiske oktober-uker, men det er i møte mellom vår utvalgte mesterfotograf og fredsprisvinneren at kjernen i utstillingen skapes, en helt ny fotoserie.

Til nå har fotografene Anton Corbijn, Linda Næsfeldt, Jonas Bendiksen, Espen Rasmussen og flere andre vært med på å skape fredsprisvinnerutstillingen.

Snart offentliggjør vi navnet på årets fredsprisvinnerfotograf, så følg med!

// Liv Astrid Sverdrup, utstillingssjef //

Reklamer

Om Nobels Fredssenter | Nobel Peace Center

Nobels Fredssenter presenterer Alfred Nobel og fredsprisvinnernes virksomhet, og arbeider for å fremme refleksjon og debatt om temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning. Facebook: Nobels Fredssenter Facebook page in English: Nobel Peace Center Twitter: @Fredssenteret YouTube: http://www.youtube.com/user/NobelPeaceCenter
Dette innlegget ble publisert i Fotografen, Nobels fredspris 2012, Utstillingsdesign. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s