Å fotografere EU

Hvordan kan vi skape en spennende utstilling om fredsprisvinneren EU? Det er det vi har spurt oss selv om de siste to ukene.

Det er lite vi kan forberede i forkant av annonseringen, men hvert år har vi på forhånd invitert en fotograf, som står klar til å portrettere årets fredsprisvinner. I de fleste fredsprisvinnerutstillingene har nettopp møte mellom fotografen og fredsprisvinneren vært selve kjernen i utstillingen.

Årets tildeling til en organisasjon har gjort det nødvendig å tenke nytt (som vi også måtte da Liu Xiaobo fikk prisen siden han satt fengslet og ikke var mulig å komme i kontakt med).

Fortsatt skal fotografiet være det bærende elementet i utstillingen. Men denne gangen er vi på leting etter fotografier som viser det Nobelkomiteen beskriver som «en utvikling fra krigens til fredens kontinent».

Derfor vil ikke en bestemt fotograf ta alle bildene i år. Men jeg kan love at vi har beholdt et veldig godt navn på blokka, på en fotograf som gjerne vil være med å lage neste års utstilling.

I mellomtiden er vi snart på vei til Brussel – for å jakte på historiske bilder og andre godbiter.

// Liv Astrid Sverdrup, utstillingssjef //

Reklamer

Om Nobels Fredssenter | Nobel Peace Center

Nobels Fredssenter presenterer Alfred Nobel og fredsprisvinnernes virksomhet, og arbeider for å fremme refleksjon og debatt om temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning. Facebook: Nobels Fredssenter Facebook page in English: Nobel Peace Center Twitter: @Fredssenteret YouTube: http://www.youtube.com/user/NobelPeaceCenter
Dette innlegget ble publisert i EU, Fotografen, Nobels fredspris 2012, Utstillingsdesign. Bokmerk permalenken.

2 svar til Å fotografere EU

 1. Jens Hvass sier:

  En dimension, som ikke har været fremhævet i begrundelsen for at tildele EU fredsprisen, men som med rimeighed kunne have været det, er EUs globale lederskab på klimafronten.

  Selvom EU så at sige har formået at sammensmelte historisk stridende delkaptialer dertil, at der ikke vil kunne opstå nogen ny verdenskrig på grund af indre stridigheder i EU, så ser jeg EUs største fremadrettede fortjeneste – og indsats for verdensfreden – på klima- og miljøområdet.

  Denne slutten fred med vores omgivelser er en fred, som ikke blot kan sluttes på europæisk grund, men som må vindes globalt.

  En sådan vinkel åbner for helt andre billeder af EUs fredsindsats.

  Blot en strøtanke fra København.
  Jens

 2. «Kjære Jens! Tusen takk for dine refleksjoner! Dette tar vi med oss inn i det videre arbeidet med konseptet for utstillingen. For noen år siden fikk IPCC og Al Gore fredsprisen for sin innsats for klimaet så koblingen fred og klima er høyst aktuell. Kanskje vil Nobelkomiteens leder Jagland også legge til noe om EUs innsats i kllmapolitikken når han holder det lengre Nobel-foredraget i Oslo Rådhus 10. desember?
  Liv Astrid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s