Når Nobelsesongen setter inn

Om knappe to uker står vi som jobber på Nobels Fredssenter sammen med publikum i Toghallen vår, for å se nyhetssendingen der vi får vite hvem som får årets fredspris.

Det er 278 nominerte i år, flere enn noen gang tidligere. Hvem har komiteen bestemt seg for denne gang? Hvem synes de best oppfyller Alfred Nobels testamente?

Det er like spennende hvert år! Nobelkomiteens formann Thorbjørn Jagland kommer ut av den tunge, brune døren på Nobelinstituttet kl. 11.00 fredag 10. oktober, og sier: «Den norske Nobelkomité har bestemt at Nobels fredspris for 2014 skal tildeles…».

Fredsprisen er i følge The Oxford Dictionary «the world’s most prestigious prize». Hvem får i år? Vil komiteen fokusere på menneskerettigheter, på en enkeltkonflikt, vil de trekke frem en spesiell region? Blir det en organisasjon eller en eller flere enkeltpersoner?

For oss er denne dagen starten på åtte intensive uker: En utstilling om årets fredsprisvinner skal planlegges og produseres – for så å bli åpnet av fredsprisvinneren selv 11. desember. Et team med erfaring og entusiasme står klar, dette er noe av det morsomste og mest intense vi gjør.

Blir det en organisasjon eller en person som skal få plass i Nobels hage 10. oktober?   Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

Blir det en organisasjon eller en person som skal få plass i Nobels hage 10. oktober?
Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter

Ved midnatt samme dag skal alle digitale installasjoner være korrigert, arbeidet med fredsprisvinnerutstillingen påbegynnes – og Nobels Fredssenter forbereder åpen dag på lørdag med blant annet Thorbjørn Jaglands foredrag om årets fredsprisvinner.

Kommer vi til å juble? Stusse? Gispe? Tenk om det blir en vi ikke kjenner til? Vi venter i spenning!

Hvem som har nominert årets fredsprisvinner(e) må vi vente 50 år for å få vite. I forrige uke ble det endelig kjent hvem som nominerte Martin Luther King jr. i 1964. Så hvorfor ikke korte ventetiden med å besøke den lille utstillingen om fredsprisens kanskje aller største ikon?

//Bente Erichsen, direktør//

Om Nobels Fredssenter | Nobel Peace Center

Nobels Fredssenter presenterer Alfred Nobel og fredsprisvinnernes virksomhet, og arbeider for å fremme refleksjon og debatt om temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning. Facebook: Nobels Fredssenter Facebook page in English: Nobel Peace Center Twitter: @Fredssenteret YouTube: http://www.youtube.com/user/NobelPeaceCenter
Dette innlegget ble publisert i Arrangementer, Nobels fredspris 2014, Spekulasjoner og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s