Ikke en boks å fylle, men en plattform å stå på

Vi er på møte hos Redd Barna. Driver research for utstillingen som skal lages om fredsprisen til Kailash og Malala.

Vi har snakket om måter å slippe til barns stemmer på. Om hvordan voksne i mange tilfeller ikke konsulterer barn, men hverandre, om hvordan utfordringer i barns liv skal håndteres. Vi har diskutert og problematisert hvor komplisert dette med barnearbeid faktisk er. Et sentralt aspekt ved definisjonen er jo om arbeidet står i veien for barnets egen utvikling, og hvilket barn kan selv gis ansvar for å vurdere om noe det opplever står i veien for dets egen utvikling?

ReddBarnaBarna jubler

Under annonseringen av Nobels fredspris 2014 hadde vi besøk av barn fra Redd Barna. De jublet høylytt da Malala og Kailash ble tildelt prisen. Det kan du lese mer om her: http://www.reddbarna.no/nyheter/barn-skal-hylle-fredsprisvinnerne

Vi har snakket om hvordan barn kan bli hørt, hvordan utstillingen skal både formidle og ta inn barns stemmer. Vi har snakket om hvordan norske barn som besøker utstillingen både bør kunne føle sinne over det som er urettferdig og håp om at ting kan bli bedre. Vi har snakket om at de skal føle seg i stand til å bli endringsaktører (et ord vi liker, det kan nesten brukes som “empowerment”, men ikke helt), kanskje i en sluttstasjon, men bare så sant de selv vil. Vi har stilt oss selv spørsmålet om det er riktig, eller nyttig, å pålegge publikum (barn) å skulle mene noe, for vil ikke det uansett få preg av å være vår politisk korrekte lekse til dem? At de oppfyller våre forventninger?

Da sier Erik (prosjektleder for utstillingen): “Det er viktig at vi ikke gir dem en boks å fylle, men en plattform å stå på.”

//Thomas Røst Stenerud, formidler//

Om Nobels Fredssenter | Nobel Peace Center

Nobels Fredssenter presenterer Alfred Nobel og fredsprisvinnernes virksomhet, og arbeider for å fremme refleksjon og debatt om temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning. Facebook: Nobels Fredssenter Facebook page in English: Nobel Peace Center Twitter: @Fredssenteret YouTube: http://www.youtube.com/user/NobelPeaceCenter
Dette innlegget ble publisert i Fredsprisutstilling, Nobels fredspris 2014 og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s