Lese masse. Fordøye. Lære.

Om 49 dager skal utstillingen om Malala og Kailash stå klar, og vi i formidlingsavdelingen skal ta imot skoleklasser på undervisningopplegg og voksne på omvisninger. Hvilke opplegg skal vi lage? Hvilke kompetansemål er mest relevante? Og hvor skal vi begynne å lete etter fagstoff?

Vi ble raskt enige om at det var nødvendig å lage et tilbud for hvert skoletrinn, menneskerettighetene er jo relevant for barn i alle aldre! I tillegg til undervisningsoppleggene og omvisningene vil vi lage en «familieguide» for familier som kommer på besøk.

Selv om formidlingsavdelingen har god greie på menneskerettighetene, er vi på ingen måte eksperter.  Vi må vi snakke med dem som er det og finne fagstoff utenfra.

Toril_blogg

Formidlingsleder Toril gjør research på fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi.

Minst vet vi om Kailash Satyarthi og kampen hans mot barnearbeid, så vi begynner der. Kailash sies å ha reddet 80 000 barn fra barnearbeid, men hva har skjedd med de barna? Hvor er de nå? Mala Wang-Naveens artikkel i Aftenposten http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Dette-er-barna-fredsprisvinneren-reddet-fra-slaveriet-7750774.html 20. oktober forteller om noen av disse barna. Chand og Bhawan bor i Mukti Ashram i Dehli og forteller til om livet i ashramet med læring og lek. De har det godt. Men hva med resten av barna? Mon tro om mange er tilbake til barnearbeid og slaveliknende forhold.

Anne Kielland fra Fafo tror sjansen er stor og forteller om erfaringer fra Vest-Afrika i en artikkel i Aftenposten http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Blir-fredsprisvinner-Kailash-Satyarthi-for-mye-for-kyniske-Norge-7742621.html. Hun stiller også spørsmål ved Satyarthis metoder. Denne utålmodige, kompromissløse mannen er kanskje ikke helt samstemt med barneorganisasjonene her hjemme? Han er prinsipielt imot barnearbeid, mens Unicef skiller mellom arbeid og farlig arbeid http://www.unicef.no/barnearbeid. Er det et interessant spor å følge opp i formidlingen?

Kollega Kristin har fordypet seg i flere filmer om emnet, blant annet denne dokumentaren fra NRK http://tv.nrk.no/program/KOID28000211/barnearbeid-og-slaveri, som viser barn som arbeider under forferdelige forhold. Uansett hvordan man definerer barnearbeid, så kan alle se og føle at dette er galt.

Men vi må se mer. Lese masse. Fordøye. Lære. Litt som de mest heldige barna.

// Toril Rokseth, formidlingsleder //

Om Nobels Fredssenter | Nobel Peace Center

Nobels Fredssenter presenterer Alfred Nobel og fredsprisvinnernes virksomhet, og arbeider for å fremme refleksjon og debatt om temaer knyttet til krig, fred og konfliktløsning. Facebook: Nobels Fredssenter Facebook page in English: Nobel Peace Center Twitter: @Fredssenteret YouTube: http://www.youtube.com/user/NobelPeaceCenter
Dette innlegget ble publisert i Formidling, Nobels fredspris 2014 og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s